22.9 C
Amsterdam

Iraakse premier wil westerse troepen houden

Lees meer

De Iraakse premier Mohammed al-Sudani is tegen het vertrek van westerse troepen uit zijn land. Dat verklaart hij in een interview met de The Wall Street Journal. Hij noemt de aanwezigheid van buitenlandse strijdkrachten nog ‘uiterst noodzakelijk in de strijd tegen terroristische organisaties zoals IS’.

In Irak zijn vooral Amerikaanse militairen gelegerd en zij houden zich overwegend bezig met het trainen van Irakese soldaten. Ze nemen niet deel aan gevechten.

Er zit volgens al-Sudani ‘geen termijn’ op het vertrek van buitenlandse troepen. ‘Het elimineren van Daesh (IS) heeft tijd nodig’, aldus al-Sudani.

De Iraakse premier lijkt met deze verklaringen toenadering te zoeken tot de Verenigde Staten. In het land woedt al lange tijd een machtsstrijd met een wirwar aan belangen en invloeden. Zo ondersteunde het Westen vooral de Koerden in het noorden in hun strijd tegen IS.

Al-Sudani is sinds oktober premier van Irak. De afgelopen jaren waren er regelmatig grootschalige demonstraties tegen het overheidsbeleid en wijdverbreide corruptie. Al Sudani wil de banden met de VS aanhalen. ‘Het is volgens mij niet onmogelijk voor Irak om een goede relatie met de VS te hebben. Biden is anders dan andere presidenten, hij begrijpt de situatie in Irak heel goed.’

- Advertentie -