17.1 C
Amsterdam

Iraanse activist dreigt door Turkije naar Iran te worden uitgezet

Lees meer

De Koerdisch-Iraanse journalist en activist Amir Kahrizi dreigt door Turkije naar Iran te worden gedeporteerd, schrijft Turkish Minute. Kahrizi werd op 7 mei dit jaar door Griekenland gearresteerd en naar Turkije teruggestuurd. Hij wordt in Iran om politieke redenen vervolgd.

Kahrizi wordt op dit moment vastgehouden in het Agri-deportatiecentrum in Turkije. Zijn vrouw Shala Chorke, die in Zweden woont, roept de Turkse autoriteiten op haar man niet aan Iran over te dragen. Ook doet ze een appèl op internationale organisaties. Ze vreest dat haar man een hoge straf te wachten staat.

De Koerdische journalist verliet tien jaar geleden Iran, omdat hij vanwege zijn activisme werd vervolgd door de Iraanse machthebbers. Kahrizi was actief in de Komala-partij en werkte voor de Zweedse tv-zender ASO Sat.

De Internationale Federatie van Iraanse Vluchtelingen heeft een brief gestuurd aan de Turkse immigratie-autoriteit, het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) en Amnesty International. In de brief wordt dringend verzocht om de deportatie van Kahrizi stop te zetten en wordt de vraag gesteld of Turkije van plan is om Amir Kahrizi naar Iran te sturen, waar hij het risico loopt om gemarteld te worden of hetzelfde lot te delen als andere politieke gevangenen die de doodstraf riskeren. Tevens wordt gewezen op de opeenvolgende executies van politieke en religieuze gevangenen in Iran.

Volgens Abdullah Asadi, voorzitter van de Iraanse vluchtelingenfederatie, heeft de Turkse regering nog steeds niet gereageerd op de brief.

- Advertentie -