19.2 C
Amsterdam

Complottheorie in Iraanse krant: ‘Rushdie-aanslag mogelijk ‘false flag’’

Lees meer

De moordaanslag op schrijver Salman Rushdie vrijdag in New York was mogelijk een false flag-operatie door Amerika, als doel om ‘islamofobie’ aan te wakkeren. Deze complottheorie is opgetekend door de ultraconservatieve Iraanse krant Javan.

Misschien, zo schrijft de krant, wilde de 24-jarige verdachte Hadi Matar, ‘die nog niet eens geboren was toen Salman Rushdie zijn satanische boek schreef (De Duivelsverzen, red.), wraak op hem nemen’. Maar Javan ziet ook een andere mogelijkheid.

‘Een ander scenario is dat de Verenigde Staten mogelijk islamofobie willen verspreiden over de wereld.’ Met andere woorden: de aanval zou een false flag-operatie zijn, opgezet door Amerika zelf.

Inmiddels in bekend dat de verdachte zich op social media een fan betoogde van ayatollah Khomeini, die na de publicatie van De Duivelsverzen een doodvonnis tegen Rushdie uitvaardigde.

Iran ontkent banden te hebben met de verdachte. Het land legt de schuld van de aanslag bij Rushdie zelf neer, omdat hij in De Duivelsverzen de islam zou hebben beledigd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de verklaring van Iran: ‘Het is verachtelijk. Het is walgelijk en we veroordelen het.’

Het Iraanse dagblad Kayan prijst de verdachte om zijn ‘moed’. ‘Nu zullen (de voormalige Amerikaanse president Donald) Trump en (de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Mike) Pompeo zich meer bedreigd voelen.’

De Iraanse president Ebrahim Raisi wilde altijd al wraak nemen op Trump en Pompeo, vanwege de dood van de Iraanse generaal Qasem Soleimani begin 2020. Hij kwam om bij een gerichte Amerikaanse drone-aanval in Irak.

Rushdie heeft de aanslag overleefd. Hij is al van de beademing af en kan weer praten. Wel zal hij waarschijnlijk een oog moeten missen, liep hij leverschade op en zijn de zenuwen in zijn arm ernstig beschadigd. Zijn herstel zal lang duren, aldus zijn manager.

- Advertentie -