21.4 C
Amsterdam

Irakese Koerden veroordelen Turkse ontkenning van Iraaks-Koerdistan

Lees meer

De Koerdische Autonome Regio binnen Irak, beter bekend als Iraaks-Koerdistan, veroordeelt de ontkenning van het bestaan van Iraaks-Koerdistan door Turkije. Dat schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

‘De mentaliteit van het ontkennen van een volk of haar land (…) leidt tot niks goeds’, aldus een Koerdische overheidswoordvoerder.

De Turkse defensieminister Hulusi Akar (foto) viel over het woord ‘Koerdistan’, toen hij vorige week in het parlement werd bevraagd over de mogelijke inzet van chemische wapens door het Turkse leger in Iraaks-Koerdistan. In plaats van de vraag te beantwoorden, zei Akar toen dat er ‘geen Koerdistan bestaat’, niet in Turkije ‘of ergens anders’.

Hoewel Akar dus het bestaan van Iraaks-Koerdistan ontkent, heeft hij dit jaar al wel Iraaks-Koerdistan bezocht en met verschillende vertegenwoordigers gesproken.

In tegenstelling tot de Turks-Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG, met wie Turkije in staat van oorlog verkeert, onderhoudt Turkije wel goede relaties met de Koerden in Irak. Dat zorgt ook binnen Iraaks-Koerdistan geregeld tot spanningen en geweld tussen verschillende partijen en facties.

- Advertentie -