13.2 C
Amsterdam

Iran arresteert vrouw die zou werken voor dissidente tv-zender

Lees meer

Iraanse veiligheidstroepen hebben een vrouw gearresteerd die probeerde het land te ontvluchten. De vrouw wordt ervan beschuldigd informatie door te geven aan de in Londen gevestigde tv-zender Iran International, die volgens Iran medeverantwoordelijk is voor de protesten in het land.

Ook de opgepakte vrouw, Elham Afkari, hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd. De Iraanse minister van Inlichtingen, Esmail Khatib, noemde de Londense tv-zender Iran International dinsdag nog een ‘terroristische’ organisatie. Londen zou er op uit zijn om Iran te destabiliseren, aldus de minister. Iran International ontkent dat Elham Afkari voor de tv-zender werkt.

Haar broer bevestigde gisteren haar arrestatie op Twitter. Een andere broer van Afkari werd in 2020 geëxecuteerd door het Iraanse regime nadat te hebben geprotesteerd. Hij werd ervan beschuldigd een overheidsmedewerker te hebben vermoord. Twee andere broers zitten lange celstraffen uit.

Veel Iraniërs gaan al wekenlang de straat op tegen het regime na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die werd mishandeld door de zedenpolitie omdat ze haar hijab niet ‘juiste’ droeg. Tientallen demonstranten zijn omgekomen, 15.000 zijn er opgepakt. Volgens conservatieve Iraanse politici voeren de demonstranten een ‘oorlog tegen God’, een misdrijf waarin in Iran de doodstraf op staat

- Advertentie -