16.6 C
Amsterdam

Iran: familie Mahsa Amini mocht haar niet herdenken

Lees meer

De Iraanse autoriteiten hebben verhinderd dat de familie van Mahsa Amini een wake voor haar kon organiseren, aldus mensenrechtenorganisaties. Eergisteren was het precies een jaar geleden dat ze stierf.

De dood van Mahsa Amini, een jonge Iraans-Koerdische vrouw die op 16 september 2022 overleed als gevolg van grove mishandelingen door de Iraanse zedenpolitie, leidde tot een golf van demonstraties door het land. Het Iraanse regime viel echter niet.

Om onrust te voorkomen, traden de autoriteiten dit weekend preventief op tegen Iraniërs die de dood van Amini wilden herdenken, omdat deze herdenkingen als een protest tegen het regime kunnen worden geïnterpreteerd. In grote steden waren veel troepen aanwezig, die mensen moesten afschrikken om te demonstreren.

Volgens de Iraanse Mensenrechtengroep (IHR) en het Koerdistan Mensenrechtennetwerk (KHRN) arresteerden de Iraanse autoriteiten Amjad Amini, de vader van Mahsa. Hij werd vrijgelaten nadat hij was gewaarschuwd geen herdenkingsdienst te houden bij het graf van zijn dochter. Het Iraanse staatspersbureau INRA ontkende echter dat Amjad Amini was gearresteerd en beweerde dat Iraanse veiligheidstroepen een aanslag op hem zouden hebben voorkomen.

Sporadisch vonden er wel daden van verzet plaats. In de hoofdstad Teheran juichten mensen een jong echtpaar toe, dat protesteerde tegen het regime. Ook toeterden sommige autobestuurders uit solidariteit. In de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar veel martelingen en executies plaatsvinden, verbrandden drie vrouwelijke gevangenen hun hoofddoeken. Verder waren er protesten in enkele andere steden, waaronder Karaj, Kermanshah, Mashhad en Mahabad.

Ook in andere landen stonden demonstranten stil bij de dood van Mahsa Amini. In Londen verzamelden zich honderden vrouwen die ‘Vrouw, leven, vrijheid’ riepen, de leus van de opstand. En in Istanbul hielden seculiere vrouwen een demonstratie, maar de politie verhinderde met een effectieve blokkade dat ze zich op een plein konden verzamelden.

- Advertentie -