23.7 C
Amsterdam

Iran strenger tegen vrouwen zonder hijab in auto

Lees meer

Het Iraanse regime wil strenger optreden tegen vrouwen zonder hijab in de auto.

Al vier maanden protesteren veel Iraniërs tegen de plicht om een hijab te dragen. De protesten begonnen na de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini die haar hoofddoek ‘onzedig’ zou hebben gedragen. Ze stierf op 16 september terwijl ze werd vastgehouden door de politie.

Het regime slaat hard terug. Meer dan achttienduizend mensen zijn gearresteerd; honderden demonstranten werden gedood door kogels afkomstig van de Iraanse Revolutionaire Garde en meer dan twintig mensen zijn ter dood veroordeeld, waarvan er inmiddels twee zijn opgehangen.

Iran wil nu ook strenger optreden tegen vrouwen zonder hijab in de auto. Het Iraanse staatspersbureau Fars citeerde een hoge politieagent die zei dat de ‘nieuwe fase’ van het Nazer-1-programma – nazer betekent surveillance in het Perzisch – ‘in het hele land wordt uitgerold’. Bij de lancering van het programma in 2020 kregen autobezitters een sms-bericht met de waarschuwing kledingvoorschriften niet te overtreden. De politie zal vanaf nu sneller ingrijpen.

Vorige maand leek het Iraanse theocratische regime een stapje terug te doen en waren de busjes van de moraalpolitie minder aanwezig in het Iraanse straatbeeld. Begin december zei de procureur-generaal van Iran, Mohammad Jafar Montazeri, nog dat de zedenpolitie was opgeheven. Dat blijkt dus niet te kloppen.

- Advertentie -