11.3 C
Amsterdam

Iran: vrouwen protesteren online – en zónder sluier – tegen verplichte hijab

Lees meer

De laatste dagen tonen meerdere Iraanse vrouwen op social media dat zij niet bang zijn voor het regime: op foto’s en video’s laten ze hun haren aan de wereld zien. Dit doen ze uit protest tegen de kuisheidsregels, die sinds kort juist strenger worden gehandhaafd.

Onlangs besloot de overheid de kuisheidsregels strenger te handhaven. Vrouwen moeten hun hijab ‘kuis’ dragen, anders worden ze daarop aangesproken door de kuisheidspolitie die dit niet altijd vriendelijk vraagt.

Campagnes tegen het restrictieve beleid van het Iraanse theocratische regime worden meestal georganiseerd door politieke activisten en dissidenten buiten Iran, schrijft VICE, maar deze keer zijn jonge vrouwen in Iran zelf begonnen met het delen van selfies zonder hijab om de autoriteiten te tarten.

President Ebrahim Raisi, een conservatieve hardliner die gesteund wordt door de ayatollahs, ziet de protesten als het ‘bevorderen van de morele corruptie van de islamitische samenleving’, georganiseerd vanuit het Westen.  De autoriteiten treden de laatste weken harder op tegen deze muiterij en organiseren vandaag een ‘Hijab- en Kuisheidsdag’ in het Azadi-stadion in Teheran.

Dit geeft de gevluchte Iraans-Amerikaanse Masih Alinejad reden om vrouwen in Iran via social media op te roepen om juist vandaag hun hoofddoek in het openbaar af te laten vallen. Dat doen vandaag een heleboel vrouwen ook daadwerkelijk, zegt ze in een latere tweet, vergezeld van een video waarin een Iraanse vrouw (foto, rechts) inderdaad haar hijab in het openbaar afzweert.

‘Deze vrouw riskeert de gevangenis en zweepslagen’, zegt Alinejad bij deze video, om ‘te laten zien dat vrouwen in Iran dapper genoeg zijn om ‘nee’ tegen de hijab te zeggen. In Iran is ongesluierd erbij lopen een misdaad, maar vrouwen gingen vandaag de straat op om genderapartheid aan te vechten.’

- Advertentie -