22.9 C
Amsterdam

Islam geen staatsgodsdienst meer in Soedan

Lees meer

De islam is geen staatsgodsdienst meer in Soedan. De Soedanese overgangsregering is dit overeengekomen in een deal met diverse rebellenbewegingen, schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

‘De grondwet zou gebaseerd moeten zijn op een scheiding tussen religie en staat’, staat in de tekst van de overeenkomst. En: ‘De staat zal geen staatsreligie instellen.’

Tijdens de dertigjarige dictatuur van Omar al-Bashir was Soedan een streng-islamitische staat, die in de jaren negentig aan terrorist Osama bin Laden onderdak verleende. De regering in Khartoem voerde bovendien een bloedige oorlog met de christelijke rebellen in het zuiden, maar ook met islamitische rebellen in Darfur. Hierbij vielen honderdduizenden doden.

In 2011 werd het zuiden van Soedan onafhankelijk. Hoewel Soedan na de afscheiding van Zuid-Soedan een stabieler land leek te worden, bleek dat schijn. De oorlog in Darfur werd voortgezet. En vanwege zijn beruchte reputatie was dictator Al-Bashir de paria van Afrika geworden.

In april 2019 besloot het leger Omar al-Bashir af te zetten, nadat demonstraties het land wekenlang lam hadden gelegd. De overgangsregering voert nu een gematigdere politiek.

Behalve dat Soedan ophoudt een islamitische staat te zijn, krijgen de rebellen 35 procent van de ministersposten in handen en 75 van de 300 zetels in het parlement, aldus de overeenkomst die in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa werd getekend.

- Advertentie -