16.6 C
Amsterdam

Antropoloog: doneer aan UNRWA

Lees meer

Antropoloog en islamdeskundige Martijn de Koning (Radboud Universiteit Nijmegen) roept zijn volgers op X op aan de VN-hulporganisatie UNRWA te doneren, die de Palestijnen in de Gazastrook helpt.

UNRWA is dit weekend in opspraak geraakt, omdat twaalf medewerkers van deze VN-hulporganisatie in de Gazastrook betrokken zouden zijn geweest bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober. Nederland en enkele andere westerse landen hebben hun financiële steun aan UNRWA direct stopgezet, na de Israëlische beschuldigingen. Maar met het stopzetten van de hulp komen de levens van Palestijnen in de Gazastrook in gevaar.

UNRWA ondersteunt Palestijnen met humanitaire hulp, onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. De organisatie is actief in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaan en in Oost-Jeruzalem. Ook helpt de organisatie Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon en Syrië.

Israël is al jaren kritisch over UNRWA. Zo zou de organisatie via schoolboeken Jodenhaat verspreiden. UNRWA ontkent deze beschuldigingen.

Afgelopen vrijdag beschuldigde Israël twaalf UNRWA-medewerkers van betrokkenheid bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober. Wat precies hun rol bij deze aanval was vertelt Israël niet. The New York Times heeft echter het dossier ingezien dat Israël tegen de twaalf heeft opgebouwd. Tien UNRWA-medewerkers zouden lid zijn of waren lid van Hamas, een UNRWA-medewerker zou banden hebben met de Islamitische Jihad. Zes UNRWA-medewerkers zouden op 7 oktober in Israël zijn geweest, leidt Israël af op basis van hun telefoongegevens. De andere zes zouden in afgeluisterde telefoongesprekken hebben gesproken over hun betrokkenheid bij de Hamas-aanval, aldus de gegevens die de krant heeft ingezien.

Naar aanleiding van de Israëlische beschuldigingen heeft UNRWA de contracten van de twaalf per direct ontbonden, ‘om de levering van humanitaire hulp niet in gevaar te brengen’. Tegelijkertijd is de organisatie een onderzoek gestart naar de twaalf ‘om de waarheid boven tafel te krijgen’. Maar deze maatregelen hebben niet voorkomen dat onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Australië en Canada hun donaties aan UNRWA nu tijdelijk hebben stopgezet. UNRWA-baas Philippe Lazzarini is erg geschrokken van dit nieuws, omdat de Palestijnen in de belegerde Gazastrook erg afhankelijk zijn van de VN-hulp. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is woedend. Secretaris-generaal Agnes Callamard noemt het opschorten van de hulp aan UNRWA ‘walgelijk‘. De ‘meest kwetsbare bevolking op aarde’ wordt nu gestraft vanwege ‘de vermeende misdaden van twaalf mensen’, aldus de Amnesty-chef.

- Advertentie -