16.4 C
Amsterdam

Israël steunde leger Myanmar in ruil voor diplomatieke steun

Lees meer

In ruil voor militaire steun dwong Israël na de Tweede Wereldoorlog langdurige diplomatieke steun af bij Myanmar. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van Israëlische overheidsdocumenten.

Israël wilde Birmese steun verkrijgen in internationale fora. Als tegenprestatie bewapende en trainde Israël het leger in het constant door burgeroorlogen geteisterde Myanmar, vanaf de jaren vijftig tot de jaren tachtig.

Het gaat in totaal om onder meer dertig jachtvliegtuigen, 1.500 napalmbommen, 30.000 geweren, duizenden mortiergranaten en allerhande militair materieel. Er werden tientallen Israëlische experts naar Myanmar gestuurd voor trainingsmissies. Ook kwamen Birmese legerofficieren naar Israël voor trainingen.

Het Birmese leger kon op die manier de eigen bevolking onder de duim houden. Het interesseerde Israël niet dat de militaire hulp niet bedoeld was voor verdediging tegen externe vijanden, ‘maar werd gebruikt om oorlog te voeren tegen de inwoners van het land’, zoals de islamitische Rohingya.

Er zijn sinds 2017 bijna 24.000 Rohingya gedood door de staatstroepen van Myanmar en maar liefst 18.000 vrouwen en meisjes verkracht. Meer dan 115.000 huizen zijn afgebrand. Maar ook in de decennia daarvoor zijn duizenden Rohingya gedood en honderdduizenden Rohingya verdreven door het leger van het overwegend boeddhistische Myanmar.

Pas in juli 2019 kondigde Israël af dat het geen zaken meer wilde doen met Myanmar op het gebied van wapens.

- Advertentie -