Israël heeft een nieuw standpunt ingenomen tegen de onderdrukking van de Oeigoerse moslimminderheid in China. Het land sloot zich aan bij een veroordeling van China, die op aandringen van Amerika werd uitgesproken in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Volgens de Israëlische krant the Jerusalem Post markeert de stemming een verschuiving in de China-benadering van Israël. Op dit moment neemt Amerika een steeds hardere positie in tegen China en probeert Israël, dat sinds kort een nieuwe regering kent, daarin mee te nemen.
Eerder stemde Israël in VN-verband ook al voor een onderzoek naar de herkomst van het coronavirus, wat China probeerde te voorkomen.
De veroordelingen van China zijn voor Israel een kans om te tonen een liberale democratie te zijn – in tegenstelling tot China -, aldus de the Jerusalem Post, maar zijn ook een reactie op de Chinese veroordeling van het Israëlische optreden tegen de Palestijnen tijdens het laatste Israëlisch-Palestijnse conflict.
De veroordeling van China werd ondertekend door 45 landen. Het statement rept niet over genocide, zoals de parlementen van Nederland, Groot-Brittannië en Canada onlangs wel deden.
Ook de Amerikaanse regering spreekt van een genocide op de Oeigoeren. Het zijn tot nu toe met name Westerse landen die zich uitspreken over de Chinese wandaden tegen de Oeigoeren.
Vooral de stilte vanuit islamitische landen is opmerkelijk – met name vanuit Turkije en Pakistan, twee landen die zich opwerpen tot vocale hoeders van de islamitische wereld en bestrijders van moslimhaat wereldwijd.
Vorige week nog weigerde de premier van Pakistan, die zeerder bijvoorbeeld wel een internationaal verbod op Mohammed-cartoons bepleitte, zich tijdens een tv-interview uit te spreken over de Oeigoeren.