17.4 C
Amsterdam

Leider Pakistan weigert erkenning Oeigoers leed in interview

Lees meer

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft in een interview met de Amerikaanse kabeltelevisiezender HBO geweigerd te erkennen dat China wreedheden pleegt tegen de islamitische Oeigoeren.

Khan zegt dat de Chinezen zelf namelijk iets anders zeggen. China zegt dat maatregelen zoals het hersenspoelen van minstens een miljoen Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ gebeurt om separatisme, radicalisme en terrorisme te voorkomen.

Ook probeert China middels gedwongen sterilisaties en abortussen het geboortepeil onder Oeigoeren omlaag te brengen. Inmiddels hebben de parlementen van Nederland, Groot-Brittannië en Canada erkent dat er een genocide plaatsvindt in China. Ook de Amerikaanse regering heeft dit erkend.

Als de interviewer opmerkt dat het bewijs voor genocide overweldigend is, antwoordt Khan: ‘Welke issues we ook hebben met de Chinezen, we spreken daarover met hen achter gesloten deuren.’

Deze weigering is opmerkelijk, omdat Khan zegt op te komen voor het leed van de moslims wereldwijd en samen met het Turkije van Erdogan ‘islamofobie’ zegt te zullen bestrijden.

Khan richt zijn pijlen, net als Turkije, vooral op Europa, waar moslims vaak ten onrechte met radicalisme terrorisme in verband zouden worden gebracht.

Dat Khan weigert om het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren expliciet te veroordelen, heeft volgens experts te maken met de grote economische invloed van China op Pakistan.

- Advertentie -