23.3 C
Amsterdam

Israëlisch leger: op 7 oktober ernstige fouten gemaakt

Lees meer

Het Israëlische leger heeft toegegeven op 7 oktober vorig jaar ernstige fouten te hebben gemaakt. Het slaagde er niet in om Israëlische burgers te beschermen, en reageerde traag en wanordelijk op de Hamas-aanval die dag, aldus een rapport dat het leger gisteren publiceerde.

Het rapport zoomt in op het dorpje Be’eri, dat grenst aan de Gazastrook. Op 7 oktober doodde Hamas daar meer dan honderd mensen, en ontvoerde nog eens meer dan dertig Israëliërs. ‘Het leger faalde in zijn missie om de inwoners van Kibbutz Be’eri te beschermen’, zei schout-bij-nacht Daniel Hagari, woordvoerder van het leger, in een toespraak op de Israëlische televisie. ‘Het is pijnlijk en moeilijk voor mij om dat te zeggen.

Op een gegeven moment was er een patstelling. Enkele Hamas-strijders gijzelden Israëlische kolonisten uit een huis. Een Israëlische tank schoot op het pand, met het risico dat de gegijzelden zouden worden gedood door ‘friendly fire‘. Maar het leger beweerde daarna dat de gegijzelden waren gedood door Hamas.

Het Israëlische leger concludeert nu dat de tank geen burgers in het gebouw heeft gedood, hoewel twee Israëlische burgers buiten het gebouw door rondvliegende granaatscherven werden geraakt. Een van hen is als gevolg daarvan overleden. In het rapport staat dat de Israëlische militairen die het huis beschoten zich professioneel en verantwoordelijk hebben gedragen. De Hamasstrijders zouden van plan zijn geweest de gegijzelden te doden en daarna zelfmoord te plegen. ‘Het team stelde vast dat de meeste gijzelaars waarschijnlijk door terroristen zijn vermoord’, aldus het rapport.

Wel is het rapport kritisch op de trage reactie van de Israëlische strijdkrachten, die pas in de middag arriveerden in de kibboets, uren nadat de operatie van Hamas was begonnen. ‘Deze situatie is buitengewoon ernstig en mag niet opnieuw ontstaan.’

Mensenrechtenorganisaties waren al eerder kritisch over dit soort rapporten, want de betrokken militairen worden zelden gestraft voor hun misdaden.

Na de gebeurtenissen van 7 oktober begon de Israëlische agressie tegen Gaza, die nu al meer dan zeven maanden aan de gang is en tot meer dan 38.000 Palestijnse doden heeft geleid. In een geruchtmakend artikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet betogen wetenschappers dat er in werkelijkheid wellicht meer dan 186.000 doden zijn gevallen. De onderzoekers houden rekening met de duizenden Palestijnen die onder het puin liggen en wiens lichamen nog niet zijn begraven, en de vele Palestijnen die zijn overleden aan de gevolgen van honger en/of ziekte.

Volgens Jean-François Corty, voorzitter van de NGO Médecins du Monde (Werelddokters), zijn de cijfers van The Lancet geloofwaardig: ‘Deze schatting is een ware weerspiegeling van de absolute tragedie die de bevolking ter plaatse ervaart’, zei hij tegen France 24.

Eerder deze week berichtte de linkse Israëlische krant Haaretz dat het Israëlische leger op 7 oktober bewust eigen mensen heeft gedood, om te voorkomen dat ze in handen van de vijand zouden vallen. Het Israëlische leger hanteerde volgens de krant de controversiële ‘Hannibalrichtlijn’, die het doden van eigen mensen toestaat om te voorkomen dat ze door de vijand gevangen worden genomen.
- Advertentie -