13.7 C
Amsterdam

‘Je kunt gay zijn in Turkije, zolang je Erdogan maar steunt’

Lees meer

In Turkije is homoseksueel zijn geen probleem – mits je maar niet om meer rechten vraagt en pro-Erdogan bent. Dat stelt de bekende modeontwerper en LHBT-activist Barabaros Sansal.

Sansal zegt dit in reactie op enkele harde woorden vanuit de regering deze week. Erdogans woordvoerder noemde ‘LHBT-propaganda’ een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. Erdogan zelf zei eerder deze week dat ‘nationale en morele waarden’ worden aangevallen door het ‘normaliseren van perversies’.

Afgelopen zondag was het internationale Pride Day. Sindsdien is op social media een campagne gaande om LHBT-evenementen te verbieden en winkels die via regenboogkleuren solidariteit betuigen te boycotten.

‘Als je voor dit regime bent en voor Erdogan, dan kun je homoseksueel zijn. Maar als je bij de oppositie hoort, dan ben je een zondaar’, aldus Sansal tegen het internationale persbureau Reuters.

Sansal staat bekend als een fervent criticus van Erdogan. Hij nam in 2013 deel aan de wijdverbreide Gezi-protesten tegen Erdogans regering en werd in 2017 gearresteerd, omdat hij in een YouTube-video deze kritiek nogmaals uitte.

In Istanbul is de Gay Pride sinds 2015 verboden. Vorig jaar werd een illegale Pride-viering met traangas beëindigd.

LHBT’ers kregen in mei opnieuw een klap te verduren, toen professor Ali Erbas een verband legde tussen homoseksualiteit en ‘ziekten en verval’. Erbas is het hoofd van Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, en geldt zodoende als hoogste imam in Turkije.

- Advertentie -