23.5 C
Amsterdam

Jeruzalem: ‘Politie Israël bestormt Al Aqsa-moskee voor 3e keer in 4 dagen’

Lees meer

De Israëlische politie is vanochtend voor een derde keer in deze ramadan de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem binnengegaan, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Islamitische gebedsgangers worden van het terrein rondom de moskee geweerd, terwijl onder Israëlische politiebescherming strenggelovige joden het bezette gebied binnengingen, schrijft Wafa ook.

De politie hield vanochtend de wacht in het Al Aqsa-complex, ofwel het gebied rondom de moskee, en had sniperposities op de daken van omliggende gebouwen ingenomen, aldus Wafa. Ook zouden Palestijnse jongeren uit de moskee geweerd worden.

Volgens Wafa werd er ook door joden gebeden. Joden mogen het gebied wel betreden, maar er bidden is eigenlijk alleen toegestaan voor moslims. Buurland Jordanië, dat het complex beheert, ziet daar officieel op toe. Naast voor moslims is het Al Aqsa-complex ook een heilige plek voor joden, omdat daar ooit de joodse tempel stond.

Op dit moment vieren joden Pesach, waarop het einde van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte worden herdacht. Dit feest valt dit jaar samen met de ramadan, de heilige vastenmaand voor moslims. Vanochtend was er traditiegetrouw een massale gebedsdienst voor de Klaagmuur, nabij het Al Aqsa-complex, die joden de Tempelberg noemen.

Israëlische gevechtseenheden bestormden de moskee vrijdag voor een eerste keer. Volgens de Israëlische politie gooiden honderden Palestijnen na de ochtendgebeden met vuurwerk en stenen naar agenten en naar een nabijgelegen Joodse gebedsruimte, maar de Palestijnse autoriteiten spreken van een agressieve provocatie. Bij hierop volgende rellen tussen honderden Palestijnen en de Israëlische politie raakten zeker een paar honderd Palestijnen gewond, meldden de Palestijnse autoriteiten.

Gisteren vond een tweede politie-inval in de moskee. Volgens de politie was dit omdat Palestijnen er veel stenen hadden verzameld. Door het hierop volgende – en volgens Wafa buitensporige en provocatieve – Israëlische politiegeweld vielen volgens de Palestijnse autoriteiten zeker twintig gewonden.

In en rond Israël bouwt de spanning zich op sinds eind maart. In vier aanslagen door Palestijnen zijn in korte tijd veertien Israëlische burgers gedood. Door Israëlisch legergeweld op de Westelijke Jordaanoever, wat volgens Israël nodig was in het kader van antiterroristische maatregelen, zijn inmiddels bijna twintig Palestijnen omgekomen. Ook hierbij spreken de Palestijnse autoriteiten van buitensporig en provocatief Israëlisch geweld.

Door de gebeurtenissen in en rond de Al Aqsa-moskee heeft de kleine Arabische coalitiepartner in de regering van de Israëlische premier Naftali Bennet de samenwerking opgeschort. Dat heeft niet meteen gevolgen voor de regering, aangezien de Knesset tot 5 mei in reces is. Maar: ‘als de regering haar arbitraire maatregelen voortzet, zullen we collectief ons ontslag indienen’, waarschuwt de Verenigde Arabische Lijst. Als dat gebeurt, dan valt waarschijnlijk het kabinet, dat door een dissident parlementslid zijn nipte meerder meerderheid – 61 van de 120 zetels – in de Knesset al had verloren.

- Advertentie -