22.6 C
Amsterdam

Jordanië noemt Wilders ‘een racistische parlementariër’

Lees meer

Jordanië roept de Nederlandse ambassadeur op het matje over Palestina-uitspraken van Wilders en noemt de PVV-leider ‘een racistische parlementariër’.

Het nieuwe kabinet lijkt net voor de zomervakantie in de eerste diplomatieke rel te zijn verzeild. Jordanië reageert verbolgen op uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders, waarin hij Jordanië ‘de enige Palestijnse staat’ noemt. De Nederlandse ambassadeur is in Amman op het matje geroepen. Zo staat te lezen op het account van het koninkrijk op X.

De rel begon nadat Wilders verheugd reageerde op het nieuws dat het Israëlische parlement onlangs tegen de vestiging van een Palestijnse staat heeft gestemd. De enige echte Palestijnse staat zou Jordanië zijn. Het is al langer bekend dat de PVV alle Palestijnen naar Jordanië wil deporteren.

Jordanië noemt Wilders een ‘racistische parlementariër’ en zijn uitspraken ‘opruiend’. Ze zouden geen enkele juridische basis hebben. ‘Het is een schending van het internationaal recht en vertegenwoordigt een cultuur van racistische haat die bestreden moet worden’, aldus Sufyan Al-Qudah, de Jordanese ambassadeur en woordvoerder van het ministerie .

Van de Nederlandse regering wordt verwacht dat het afstand neemt van het bericht van Wilders. Het kabinet heeft nog niet gereageerd. Wilders zelf is niet onder de indruk. Hij plaatste nog een bericht. ‘Je kan protesteren zoveel je wil, maar de historische waarheid blijft dat Jordanië Palestina is.’

- Advertentie -