17.3 C
Amsterdam

Afghaanse journaliste die primeur had met Taliban-interview is gevlucht

Lees meer

In één klap werd ze wereldberoemd: de Afghaanse journaliste Beheshta Arghand, die eerder deze maand de primeur had als vrouw een Taliban-woordvoerder te interviewen. Inmiddels is de grond haar toch te heet onder de voeten geworden en is ze haar land ontvlucht, bericht CNN.

‘Ik heb het land verlaten omdat ik, net als miljoenen anderen, bang ben voor de Taliban’, zegt Arghand.

Volgens de eigenaar van het Afghaanse nieuwsnetwerk TOLO waar ze werkte, is haar zaak symbolisch voor de situatie in Afghanistan.

‘Bijna al onze bekende verslaggevers en journalisten zijn vertrokken. We hebben als een gek gewerkt om ze te vervangen door nieuwe mensen.’

Volgens Arghand was het interview met de Taliban-vertegenwoordiger moeilijk, maar deed ze het voor de Afghaanse vrouwen. ‘Ik zei tegen mezelf: ‘Een van ons moet beginnen… Als we in onze huizen blijven of niet naar onze kantoren gaan, zullen ze zeggen dat de dames niet willen werken’, maar ik zei tegen mezelf: ‘Begin met werken.’ Dat zei ze ook tegen de Taliban-vertegenwoordiger.

In de dagen erna hoorde Arghand steeds meer nieuwsberichten over intimidaties door de Taliban, die zich ook op de nieuwsmedia richtten. Daarom besloot de journaliste haar land te ontvluchten.

Arghand sluit niet uit dat ze ooit terugkeert naar Afghanistan. ‘Als de Taliban doen wat ze hebben gezegd – wat ze hebben beloofd – en de situatie beter wordt, en ik weet dat ik veilig ben en er geen gevaar voor mij is, zal ik teruggaan naar mijn land en zal ik werken voor mijn land en voor mijn volk.’

- Advertentie -