15.4 C
Amsterdam

TK: geen aparte aanpak moslimhaat, wel zien als aparte discriminatievorm

Lees meer

Een motie van Denk voor een specifiek plan van aanpak tegen moslimhaat is verworpen door de Tweede Kamer. 

De Denk-motie noemt dat we landelijk wel een specifieke antisemitisme-aanpak kennen, terwijl dat bij moslimhaat ontbreekt. Volgens Denk is moslimhaat een groeiend probleem in Nederland, dat daarom ook zo’n specifieke aanpak verdient. Daar ging een meerderheid van de Kamer niet in mee.

Er waren in de periode 2017-2020 minder voorvallen van moslimdiscriminatie dan in 2015-2016, meldde de Monitor Moslimdiscriminatie onlangs. Tegelijkertijd is een moslimmeerderheid zich in de periode 2014-2019 minder veilig gaan voelen, concludeerde Meld Islamofobie twee jaar geleden.

Ook ondervonden moskeeën tijdens de ramadan een golf aan bedreigingen. Zo kregen moskeeën door het hele land een dreigbrief verstopt in een luier, vergezeld van een afgescheurde Korantekst en een een Mohammed-cartoon. Bij een Goudse moskee in aanbouw werd zelfs brand gesticht.

Eerder dit jaar verzocht Denk de regering al tevergeefs om een actieplan tegen moslimhaat op te stellen en hier structureel 50 miljoen euro voor beschikbaar te stellen.

Eind vorig jaar pleitten Nederlandse moslimorganisaties in een manifest al voor een verdiepende aanpak tegen moslimhaat. Ze stelden dat er een ‘landelijk coördinator islamofobie’ moet komen, zoals er ook al een landelijk coördinator antisemitisme bestaat. Dat gaat dus niet door.

Deze moslimorganisaties stelden ook dat de overheid moslimhaat moet erkennen als aparte vorm van discriminatie en racisme. De Kamer ging vanmiddag wél akkoord met een Denk-motie van deze strekking.

Of de overheid nog meer gaat doen tegen moslimhaat, zal ook afhangen van wat D66, de PvdA en GroenLinks – mochten zij meedoen aan een volgend kabinet – binnenhalen in de formatie. Deze partijen bepleitten in hun verkiezingsprogramma’s onder meer vergrote aandacht voor moslimhaat bij de politie, justitie en op school, aparte registratie van moslimhaat door de politie en een ‘nationaal coördinator tegen discriminatie’, waaronder ook moslimhaat zou vallen.

- Advertentie -