20.1 C
Amsterdam

Kamervragen na aanslag Buffalo over omvolkingstheorie bij omroep ON

Lees meer

Negen Kamerfracties hebben vragen gesteld over omroep Ongehoord Nederland. De fracties vrezen voor de nationale veiligheid vanwege het onweersproken uitzenden van het idee van ‘omvolking’, zoals onlangs gebeurde.

Een week geleden sprak Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter in een uitzending over ‘omvolking’. Dewinter waarschuwde dat ‘autochtone’ Europeanen straks ‘een minderheid in eigen land’ worden en dat Europa zal veranderen in ‘Eurabia’. ‘De islam is aan een opmars bezig en zal op termijn ons en onze cultuur vervangen. Dat is de omvolking.’

Sommige twitteraars zagen na de aanslag in Buffalo overeenkomsten in het gedachtengoed van terrorist Payton Gendron met het gedachtegoed van Dewinter, dat door de journalisten van ON niet werd tegengesproken. ‘Gelukkig inspireren dit soort dwaze gedachten geen terroristen. Oh wacht…’, zei journalist Chris Klomp bijvoorbeeld.

De theorie dat moslims en Afrikanen de ‘oorspronkelijke’ witte, christelijke bevolking van Europa vervangen staat aan de ideologische basis van Gendrons daad. Dit was ook het geval bij de extreemrechtse aanslagen door Anders Breivik (Zweden, 2011) en Brenton Tarrant (Nieuw Zeeland, 2019).

Ook VVD, D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk, Volt en Groep-Gündogan zijn bang voor een dergelijk verband tussen het propageren van ideeën over ‘omvolking’ en extreemrechts terrorisme. Zij willen dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een risicoanalyse maakt van ‘het uitzenden van omvolkingstheorieën op de publieke omroep voor de nationale veiligheid’.

Ook willen de fracties weten of er consequenties zijn voor Ongehoord Nederland en of er stappen volgen ‘om te voorkomen dat nogmaals dergelijke gevaarlijke omvolkingstheorieën onweersproken op de NPO worden getoond’. De Kamervragers lijken te vinden dat hiervoor geen ruimte moet zijn op de NPO, ‘laat staan gesubsidieerd met Nederlands belastinggeld’.

Veel twitteraars vinden al langer dat Ongehoord Nederland van de buis moet verdwijnen. Het intrekken van de zendtijd van een omroep is echter niet gemakkelijk, bleek eerder uit navraag door de Kanttekening.

Pas als blijkt dat een omroep de wet herhaaldelijk overtreedt, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de bevoegdheid de erkenning weer in te trekken. Dit kan de minister doen als na twee evaluaties van de evaluatiecommissie blijkt dat een omroep zich onvoldoende inzet voor de gezamenlijke publieke media-opdracht, of wanneer de NPO aangeeft dat een omroep onvoldoende bereid is tot samenwerking.

Een andere mogelijkheid: wanneer de NPO twee keer binnen een erkenningsperiode een sanctie heeft opgelegd omdat de betreffende omroep bindende besluiten van de NPO niet opvolgt.

- Advertentie -