19.3 C
Amsterdam

Kashmir totaal van buitenwereld afgesloten na dood separatistenleider

Lees meer

De Indiase autoriteiten hebben Kashmir weer totaal afgesloten, om mogelijke onlusten te voorkomen rond de begrafenis gisteren van separatistenleider Syed Ali Shah Geelani, die woensdag op 92-jarige leeftijd is overleden.

Zijn familieleden hebben Geelani (foto) niet eens fatsoenlijk islamitisch kunnen begraven, vertellen ze aan de Arabische nieuwszender al Jazeera. ‘We hebben verteld dat we hem om tien uur zullen begraven, zodat onze familieleden die in afgelegen gebieden wonen, aanwezig kunnen zijn. Maar ze namen het lichaam om drie uur ‘s nachts met geweld mee, en lieten niemand van ons deelnemen aan de laatste gebeden. Ze kregen zelfs ruzie met de vrouwen in de familie die zich verzetten tegen het afpakken van zijn lichaam.’

De familie van Geelani wilde de activist begraven op het belangrijkste martelarenkerkhof in de stad Sringagar, maar de politie greep in en begroef hem op een andere plek.

Geelani gaf jarenlang leiding aan een overkoepelende alliantie van afscheidingsbewegingen, bekend als de Hurriyat-conferentie, die door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid protesteerde tegen de Indiase bezetting van Kashmir.

De Hurriyat-conferentie viel uiteen in 2003. Geelani wilde in tegenstelling tot gematigde activisten onder geen beding de dialoog aangaan met India. Hij pleitte voor een fusie van het Indiase deel van Kashmir met Pakistan. Vanwege het organiseren van enkele anti-Indiaprotesten werd Geelani al tien jaar onder huisarrest gehouden.

Na de dood van Geelani afgelopen woensdag bewaakten Indiase troepen Sringagar, om mogelijke protesten de kop in te drukken. Ook besloten de Indiase autoriteiten om alle internetverbindingen en mobiele netwerken in de Kashmir-vallei te verbreken. Dit deden de Indiase autoriteiten ook in augustus 2019, toen de Indiase premier Narendra Modi besloot om de speciale status van Kashmir in te trekken.

De Taliban zijn solidair met hun broeders en zusters in Kashmir, maar steunen geen gewapende strijd tegen de Indiase autoriteiten, zei Suhail Shaheen, de woordvoerder van de Taliban, gisteren.

- Advertentie -