20.4 C
Amsterdam

Koerdisch-Nederlandse documentairemaker zat vast in Turkije

Lees meer

De Koerdisch-Nederlandse documentairemaker Reber Dosky heeft vorige week drie dagen in Turkije vastgezeten. Hij werd op de luchthaven door agenten van de Turkse veiligheidsdienst aangehouden vanwege ‘terroristische activiteiten’. Zo meldt de nieuwssite Villamedia.  

Dosky die voor zijn films vaker heen en weer reist naar Turkije, Irak en Syrië, kon voor zijn aanhouding nog net zijn vriendin op de hoogte brengen. Zij waarschuwde daarop het Nederlandse consulaat.

In een reactie aan Villamedia zegt Dosky: ‘Je weet nooit precies wat de trigger is. Ik neem aan dat het vanwege mijn werk is, dat ze er een terrorisme-stempel op drukten.’

Ook benadrukt Dosky dat de aandacht vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zijn hechtenis effect had. ‘Ik kon duidelijk merken dat de agenten onder de indruk waren van de bemoeienis van de Nederlandse autoriteiten. Het leek alsof de Turkse agenten ook niet goed wisten wat ze met me aan moesten’, aldus Dosky.

De documentairemaker werd naar het uitzetcentrum in Sanlıurfa, in het zuidoosten van Turkije, overgebracht, waar hij naar eigen zeggen ‘onmenselijke omstandigheden’ heeft gezien. Zo werd een migrant als straf in een vrieskist gestopt. ‘Bij het appèl werd iemand gemist. Ik moest ze toen herinneren aan de vrieskist’, aldus Dosky.

Dosky is inmiddels weer terug in Nederland. Het is niet bekend of hij zijn werk kan voortzetten in Turkije.

- Advertentie -