18 C
Amsterdam

Koerdische leider Demirtas aan Turks oppositieblok: laat ook ons meepraten

Lees meer

Hoe gaan jullie ons, Koerden, overtuigen te stemmen op de oppositie tegen Erdogan? Die vraag legt de Koerdische leider Selahattin Demirtas op tafel. De linkse, Koerdische partij HDP maakt geen deel uit van het oppositieblok dat in mei met een gezamenlijke kandidaat aan de presidentsverkiezingen deelneemt.

‘Ik schrijf u als kiezer van de HDP en wens u vooreerst succes met de moeilijke taak die u op zich heeft genomen in een historische periode’, aldus Demirtas in een emotionele oproep. Hij zit sinds 2016 in de gevangenis.

Vanuit gevangenschap richtte hij zich specifiek tot Meral Aksener, leider van de Goede Partij (IYI), om vervolgens meteen ter zake te komen: ‘Hoe bent u van plan om mij te overtuigen?’ Demirtas herinnert Aksener eraan dat de HDP ‘net als de Goede Partij’ haar legitimiteit heeft verworven vanuit de kiezer. De HDP (56 zetels) is daarin volgens Demirtas zelfs succesvoller dan IYI (37 zetels).

‘Terwijl een groot deel van de bevolking de hoopgevende slogan ‘Overwinning door samenwerking’ scandeert, moet ik van uw partij zeggen dat ze met verklaringen en benaderingen komen die niet in overeenstemming zijn met dit doel’, zegt Demirtas. Hij verwijt Aksener dat zij de HDP geen plek gunt aan de onderhandelingstafel.

Akseners IYI is een van de partijen die deelnemen aan de Tafel van Zes, het grootste oppositieblok tegen Erdogans AKP. Dat blok presenteerde maandag Kemal Kilicdaroglu als gezamenlijke presidentskandidaat. Demirtas geeft aan dat hij in ruil voor zijn steun graag invloed uit wil oefenen op de agenda van Kilicdaroglu, maar dat onder anderen Aksener dit niet toelaat.

Intussen heeft de Hoge Kiesraad in Turkije haar onderzoek in de getroffen gebieden afgerond en vastgesteld dat er ‘op de dag van de verkiezingen gestemd kan worden’, zo meldt Ensonhaber. De tekortkomingen in het rampgebied zouden dan inmiddels zijn ‘opgelost’. De verwoestende aardbeving heeft in Turkije aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost, in elf steden waar naar schatting negen miljoen kiezers wonen (ongeveer 96 zetels). Ook hier zullen op 15 mei dus gewoon verkiezingen plaatsvinden.

- Advertentie -