17.1 C
Amsterdam

Koerdische vrouw lonkt naar rol als burgemeester van Istanbul

Lees meer

Basak Demirtas, de vrouw van de gevangen Koerdische politicus Selahattin Demirtas, heeft interesse in de rol van burgemeester van Istanbul. Als de pro-Koerdische partij Democratie en Gelijkheid (DEM) haar voordraagt als kandidaat, dan overweegt ze deel te nemen aan de lokale verkiezingen op 31, verklaarde ze dit weekend. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Zo’n verzoek ligt er nog niet. ‘Maar als het volk dit wil, de partij het passend vindt en als we geloven dat mijn kandidatuur de weg naar democratie en maatschappelijke vrede opent, dan zou ik het overwegen’, aldus Demirtas. 

Volgens haar zou DEM alleen een kandidaat naar voren schuiven om de verkiezingen in Istanbul te winnen, in plaats van een andere partij te steunen of te verzwakken.

De Koerdische stem in Istanbul is belangrijk, omdat ze de doorslag kunnen geven in de strijd tussen de seculieren (CHP) en de islamisten (AKP van Erdogan). Daarbij is het cruciaal of de pro-Koerdische partij met een eigen kandidaat komt, waar Demirtas naar hint. 

Tot nu toe hebben alleen Ekrem Imamoglu van de CHP (de huidige burgemeester van Istanbul) en Murat Kurum van de AKP (oud-minister verstedelijking) hun kandidatuur bekendgemaakt. 

- Advertentie -