7.6 C
Amsterdam

Koerdische vrouwenrechtenactiviste veroordeeld tot zeven jaar cel vanwege ‘terrorisme’

Lees meer

Een rechtbank in de Oost-Turkse stad Diyarbakir heeft in hoger beroep Narin Gezgör tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. De Koerdische vrouwenrechtenactiviste wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Gezgör, die sinds 8 juni 2020 vastzit, is een van de oprichters van de Rosa Women’s Association, een Koerdische vrouwenrechtengroep. Ze zou lid zijn van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat. Turkije vervolgt vaak kritische Koerdische politici en activisten door hen aan de PKK te linken.

De Turkse antiterreurwetgeving is omstreden, omdat terreur niet scherp is gedefinieerd, schrijft Turkish Minute. Je wordt al snel veroordeeld voor ‘banden met terrorisme’, en kritiek is al gauw ‘terroristische propaganda’. Bovendien accepteren Turkse rechtbanken anonieme getuigenisverklaringen als bewijs van de banden van verdachten met terrorisme. Verdachten worden regelmatig mishandeld en gemarteld door de politie, en gedwongen om een bekentenis de ondertekenen, waarin ook anderen van terrorisme worden beschuldigd.

Op de zogenoemde Rule of Law-index van de World Justice Project staat Turkije op plaats 116 (van de 140). Dat is lager dan Rusland en Belarus, maar hoger dan Pakistan en Iran.

- Advertentie -