13.7 C
Amsterdam

Koningspaar heeft ‘leuk contact’ met Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Lees meer

Koning Willem-Alexander en Maxima bezoeken geregeld de Oekraïense vluchtelingen die gevestigd zijn in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Dat meldt de glossy Vorsten, dat het paar gisteren sprak na een bezoek aan Griekenland.

Het koningspaar vindt het ‘heel leuk en interessant’ om te zien hoe Oekraïense vluchtelingen ‘een fantastische community hebben gesticht in Het Oude Loo’.

Willem-Alexander zou al een paar keer bij de vluchtelingen langs te zijn geweest en ‘goed contact’ met ze hebben gehad. ‘Het gaat ze heel goed af. Sommigen zijn alweer doorgereisd naar andere adressen, anderen zijn terug naar Oekraïne. Maar het fantastische is dat ze eigenlijk allemaal een baan hebben gevonden’, aldus Willem-Alexander.

‘Ze onderhouden zichzelf helemaal in dat ecosysteem daar, vervolgt de koning. “’Ze werken en maken zelf schoon. We hoeven ze nergens bij te ondersteunen. Het is een fantastische community geworden. Het is echt heel leuk en interessant om te zien.’

‘Op een gegeven moment moeten ze natuurlijk wel overgaan naar een permanente woning”, aldus vorstin Maxima. ‘Maar heel veel willen gewoon terug naar Oekraïne, als ze kunnen. Daar zitten ze nu aan te denken. Een paar vrouwen hebben een man aan het front, dat is voor hen wat moeilijker. Dus het verschilt per familie.’

Tijdens het Griekse staatsbezoek bezocht het koningspaar ook meerdere groepen niet-Oekraïense vluchtelingen. Of het koningspaar in Nederland ook ‘leuk contact’ heeft met niet-Oekraïense vluchtelingen is niet bekend. Wel bezocht Willem-Alexander in augustus dit jaar en in 2016 een asielzoekerscentrum.

- Advertentie -