18.8 C
Amsterdam

Kritische Indiase journalisten: ‘Televisiezenders verspreiden doelbewust moslimhaat’

Lees meer

Indiase nieuwszenders verspreiden doelbewust moslimhaat. Dat vertellen enkele Indiase journalisten aan nieuwswebsite Gulf News.

Moslims worden openlijk aangevallen en belachelijk gemaakt in live televisiedebatten en in reportages, zeggen deze journalisten. De mainstream media zouden de Indiase moslimgemeenschap neerzetten als achterlijk en niet loyaal aan de Indiase staat.

Zo zegt Ravish Kumar, hoofdredacteur van televisiezender NDTV India: ‘De mainstream media vermoorden de Indiase democratie. Dit wordt niet gedaan door één of twee maar door honderden nieuwskanalen.’

Ook onderzoeksjournalist Paranjoy Guha Thakurta is kritisch. Hij zegt dat veel media proberen om ‘moslims en andere minderheden te portretteren als tweederangs burgers, wat in lijn is met de ideologie van velen in de regeringspartij’.

Sinds 2014 wordt India geleid door minister-president Narendra Modi van de hindoe-nationalistische BJP-partij. De spanningen tussen de hindoe-meerderheid en de moslimminderheid zijn onder zijn bewind toegenomen. Dieptepunt is de moord op de moslim Tabrez Ansari, die gelyncht werd door een groep fanatieke hindoes.

- Advertentie -