22.6 C
Amsterdam

Le Pen wil niets weten van deportatieplannen AfD

Lees meer

Marine le Pen van de Franse rechtse partij National Rally (RN) wil niets te maken hebben de deportatieplannen waar leden van de extreemrechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) over hebben gesproken. Zo meldt de Duitse nieuwszender ARD. De AfD en RN vormen in het Europees Parlement een gezamenlijke fractie. 

‘Ik ben het sterk oneens met de voorstellen die naar verluidt tijdens deze bijeenkomst (in Potsdam) zijn besproken’, zegt Le Pen. Ze wordt zelf overigens ook met het extreemrechtse gedachtegoed geassocieerd. Ze verbindt nog geen conclusies aan de deportieplannen. Of de samenwerking wordt stopgezet ‘moet nog worden onderzocht’, zegt ze.

‘We zullen moeten praten over deze zeer grote meningsverschillen’, zegt de politica, die zich voor de vierde keer kandidaat wil stellen voor de Franse presidentsverkiezingen in 2027. ‘We hebben nooit een remigratiebeleid verdedigd waarbij de Franse nationaliteit zou worden afgenomen van mensen die deze hebben verkregen, ook al bekritiseren we de voorwaarden voor het verkrijgen ervan’, aldus Le Pen.

Volgens onderzoek van Correctiv kwamen AfD-politici, leden van de rechts-conservatieve Werteunion, rechtsextremisten en ondernemers in november 2023 samen in een hotel in de buurt van Potsdam om de uitzetting van miljoenen migranten uit Duitsland te bespreken. Martin Sellner, die lange tijd woordvoerder was van de extreemrechtse ‘Identitaire Beweging’  van Oostenrijk, presenteerde een plan voor massale uitzetting, die eufemistisch ‘remigratie’ wordt genoemd.

Lees ook:

Duitsland: AfD maakt deportatieplan met neonazi’s

Massale protesten in Duitsland tegen deportatieplannen AfD

- Advertentie -