14.4 C
Amsterdam

Leger Pakistan ontkent aantijging ex-premier: ‘Geen door VS geleide coup’

Lees meer

Het Pakistaanse leger heeft in een persconferentie weerwoord gegeven op de bewering van voormalig premier Imran Khan, die stelt dat de Verenigde Staten met steun van het leger zijn regering omver heeft geworpen.

Afgelopen zondag werd Khan (foto) afgezet door een motie van wantrouwen van de oppositie. Khan blokkeerde aanvankelijk de motie van wantrouwen, maar moest opgeven na een uitspraak van de hoogste rechter in het land.

Khan beschuldigde Washington ervan zijn verwijdering te steunen, onder meer vanwege zijn banden met Rusland. Khan ontmoette de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari, de dag dat Russische troepen buurland Oekraïne binnenvielen. Washington heeft eerder al deze beschuldiging ontkend.

Khan zegt dat Washington zich ook om een andere tegen hem heeft gekeerd. Hij had, nat de Amerikanen waren weggetrokken uit buurland Afghanistan, in een tv-interview gezegd absoluut geen onderdak te zullen verlenen aan militaire bases van de VS. Maar volgens het leger heeft de VS zelf nooit om een basis in Pakistan gevraagd.

Khan zegt ook dat het leger hem onder druk heeft gezet om een oplossing te vinden met de rest van het parlement, die in meerderheid de motie van wantrouwen tegen hem steunde. In plaats daarvan beweert het leger dat het omgekeerde het geval was.

Khan zou juist de stafchef van het leger naar de oppositie hebben gestuurd, aldus een legerwoordvoerder, met de mededeling dat hij vervroegde verkiezingen zou uitschrijven als de motie van wantrouwen zou worden ingetrokken.

Nu Khan is weggestuurd, houdt hij rally’s door het land met de eis om alsnog vervroegde verkiezingen te houden. De eerstvolgende reguliere verkiezingen staan volgend jaar gepland.

In zijn rally’s zegt Khan ook dat de Pakistaanse Nationale Veiligheidsraad, een platform van civiele en militaire leiders, openlijk de ‘door Amerika aangestuurde coup’ steunde. Maar volgens het leger is ook dit idee onzin.

- Advertentie -