22.3 C
Amsterdam

Leidse hoogleraar Voermans bepleit strafrechtelijk onderzoek naar Baudet

Lees meer

Rechtsgeleerde Wim Voermans (Universiteit Leiden) vindt dat, als er aangifte wordt gedaan, het Openbaar Ministerie een onderzoek naar Thierry Baudet moet instellen wegens groepsbelediging of haatzaaien. Dit zegt hij in gesprek met NU.nl.

‘Woorden hebben gevolgen’, zegt hij. Door te stellen dat ongevaccineerden de nieuwe Joden zijn zou Baudet suggereren dat het in de Tweede Wereldoorlog wel meeviel met de Jodenvervolging.

‘Je mag deze polder-Trump niet zomaar zijn gang laten gaan’, vindt Voermans. ‘Ik heb maar een woord: weerspreken.’

Politicoloog Léonie de Jonge (Rijksuniversiteit Groningen) vindt ook dat er grenzen worden gesteld aan de Forum-leider. ‘Iemand moet zeggen: tot hier en niet verder.’ Ze wil ze dat vertegenwoordigers van FvD niet meer welkom zijn bij de Dodenherdenking op 4 mei. ‘Wil je bij dat soort bijeenkomsten een partij hebben die de Holocaust bagatelliseert?’

Politici in Den Haag worstelen ook met de steeds extremere uitspraken van Thierry Baudet, aldus RTL Nieuws. Eergisteren twitterde D66-leider Sigrid Kaag dat het niet langer mogelijk is om deze uitspraken te negeren.

‘Dit is zo kwalijk, daarom wil ik een grens trekken’, reageerde ze op Baudets uitspraak dat ongevaccineerden de nieuwe Joden zijn en de ‘wegkijkende uitsluiters’ die de ongevaccineerden zouden willen uitsluiten uit de maatschappij ‘de nieuwe nazi’s en NSB’ers’.

- Advertentie -