10 C
Amsterdam

LGBT-activist kandidaat-president in Tunesië, wil homoseksualiteit toestaan

Lees meer

Mounir Baatour gaat de uitdaging aan om de eerste openlijk homoseksuele president van het islamitische Tunesië te worden.

Baatour (48) is advocaat van beroep en oprichter van een LGBT-rechtengroep in Tunesië. Hij zet zich in voor het legaliseren van homoseksualiteit, waarvoor je in Tunesië nu drie jaar gevangenisstraf krijgt.

In 2017 werden er ruim 79 mensen berecht voor homoseksuele handelingen, in 2018 waren dit er 127. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er al 25 veroordelingen geregistreerd. Een onderzoek door de Britse zender BBC wijst uit dat slechts 7 procent van de Tunesische burgers homoseksualiteit acceptabel vindt.

Baatour heeft de vereiste 10.000 handtekeningen verzameld om zich verkiesbaar te mogen stellen. Naast het legaliseren van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht, wil hij dat transgenders hun wettelijke identiteit mogen veranderen. Ook is hij van plan om cannabis te legaliseren.

De Tunesische verkiezingen vinden plaats in november. De winkans van Baatours liberale partij is klein. Toch heeft hij, als openlijk homoseksuele mededinger voor het presidentschap, de nodige aandacht opgeëist om het taboe op homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

- Advertentie -