19.4 C
Amsterdam

Maatregelen bedacht tegen studiefalen Caribische studenten in Nederland

Lees meer

Op de universiteit van Aruba is een pakket samengesteld met maatregelen om studiefalen van Caribische studenten tegen te gaan. Het pakket is bedacht door vertegenwoordigers vanuit overheid en onderwijs van Aruba, Curacao, Sint Maarten en Nederland.

Dat de vertegenwoordigers bijeenkwamen onder de vlag van de ‘Strategic Education Alliance’(SEA) was hard nodig. Onlangs werd bekend dat de meeste Caribische studenten in Nederland hun studie niet afronden binnen de gestelde termijn of er mee stoppen. Ze bouwen intussen wel een hoge studieschuld op, van zo’n 50.000 euro.

De SEA komt nu met meerdere voorstellen. Voorbeeld: een student van de eilanden kan met een Erasmusbeurs naar alle Europese landen, behalve Nederland. Om dit recht te trekken, wil de SEA een ‘koninkrijk mobiliteitsprogramma’ voor uitwisseling.

Ook wil de SEA studenten beter voorbereiden op hun studiekeuze door een zogeheten ‘Pre-Acadamic Year’ aan te bieden, maar ook door met technologie zoals apps en VR-brillen en alvast een ‘kijkje’ te kunnen nemen op Nederlandse universiteiten.

De uitkomsten van de conferentie worden in januari aangeboden tijdens het ministeriele Vierlandenoverleg Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tussen Aruba, Curacao, Sint Maarten en Nederland.

Vorige maand maakte de nationale Ombudsman melding van enkele andere problemen waar Caribische studenten in Nederland tegenaan lopen. Zo is het voor hen lastig om een Burgerservicenummer aan te vragen en maken ze geen aanspraak op een basisverzekering.

- Advertentie -