17.9 C
Amsterdam

Marokkaanse regering gaat Berbertaal ‘integreren’ als officiële taal

Lees meer

De Marokkaanse regering wil het Tamazight ‘integreren’ als officiële taal, naast het Arabisch. Dit meldt het Marokkaanse staatspersbureau. Het Tamazight is de taal van de Amazigh, beter bekend als de Berbers.

Minister-president Saadeddine el Othmani publiceerde een ‘duidelijke en harmonieuze routekaart voor alle regeringsdepartementen in de komende jaren.’ Tifinagh, het Tamazight-alfabet, moet een plek krijgen in het onderwijs en in het openbare leven. Regeringspartij PJD wil dat dit uiteindelijk ten koste gaan van het Frans.

Volgens antropologen bestaat het Tifinagh al meer dan tweeduizend jaar. In die tijd hadden de Amazigh twee onafhankelijke koninkrijken, Numidia en Mauretania, die aan het begin van onze jaartelling door het Romeinse keizerrijk werden geannexeerd.

Sinds het einde van de twintigste eeuw roepen Amazigh-activisten in Marokko op tot de implementatie van Tifinagh in het openbare leven en voeren zij campagne voor de officiële erkenning van hun talen.

In 2001 richtte koning Mohammed VI het Koninklijk Instituut voor Amazighcultuur op. Het centrum ontwikkelde een modern Tifinagh-schrijfsysteem, genaamd Neo-Tifinagh, bestaande uit 33 verschillende karakters. Neo-Tifinagh is te vinden op borden en gebouwen in heel Marokko.

In de grondwet van Marokko uit 2011 werd Tamazight voor het eerst erkend als officiële taal.

- Advertentie -