Marokko en Israël hebben hun allereerste defensieovereenkomst gesloten in Rabat. Met deze overeenkomst wordt de veiligheidssamenwerking tussen beide landen na de Abraham-akkoorden geformaliseerd, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.
Marokko en Israël hebben een overeenkomst ondertekend voor samenwerking op het gebied van veiligheid, het delen van inlichtingen en toekomstige wapenverkoop. Hun ministers van Defensie kwamen gisteren tot overeenstemming in Rabat. Het was het eerste officiële bezoek van een Israëlische minister van Defensie aan een Arabische staat die vorig jaar de banden met Israël normaliseerde.
Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan ondertekenden overeenkomsten om de betrekkingen met Israël in 2020 te normaliseren. Dit, als onderdeel van de Abraham-akkoorden, die tot stand kwamen door de regering van Donald Trump.
Israël stelt dat de overeenkomst met Marokko ‘zeer belangrijk was en ons in staat zal stellen ideeën uit te wisselen, gezamenlijke projecten aan te gaan en Israëlische militaire export hier mogelijk te maken’.
In de jaren negentig onderhielden Marokko en Israël diplomatieke betrekkingen op laag niveau. In 2000 verbrak Marokko de diplomatieke betrekkingen met Israël, toen de tweede Intifada uitbrak. Desondanks bleven beide landen informele betrekkingen met elkaar onderhouden.
Marokko heeft de betrekkingen met Israël genormaliseerd in ruil voor de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara door Israël en de Verenigde Staten.