14.5 C
Amsterdam

Marokko levert Saoedische dissident uit, risico op marteling

Lees meer

Marokko levert de 26-jarige Hasan al-Rabea uit aan Saoedi-Arabië. Daartoe besloot een  Marokkaanse rechtbank donderdag. De Saoedische staatsburger loopt een groot risico om dodelijk gemarteld te worden, aldus de Europese Saoedische Organisatie voor Mensenrechten (ESOHR).

Hasan al-Rabea werd op 14 januari dit jaar aangehouden op de luchthaven van Marrakesh op grond van een Saoedisch arrestatiebevel. Volgens de Saoedische autoriteiten heeft Al-Rabea Saoedie Arabië op onrechtmatige wijze verlaten met hulp van ‘terroristen’.

Mensenrechtenorganisaties denken dat Hasan al-Rabea gestraft wordt omdat zijn familie deelnam aan de protesten tegen het Saoedische regime in Qatif, jaren geleden. Ahmed al-Rabea, de broer van Hasan, noemt het een ‘teleurstellende beslissing’, aldus website Middle East Eye. ‘Dit toont aan dat de Marokkaanse wet slechts goedkope handelswaar is voor Saoedi-Arabië.’

De oudste broer van Hassan en Ahmed, Ali, zit eveneens in de gevangenis en riskeert de doodstraf wegens vermeend terrorisme.

De kwestie heeft vermoedelijk ook met geloof te maken. De vervolgde familie van al-Rabea is sjiitisch. In Saoedi-Arabië zwaaien conservatieve soennitische moslims de scepter.

Officieel kan er geen beroep worden aangetekend tegen de uitspraak. Ahmed zei dat hij met de advocaat van Hasan verdere opties zal bespreken.

- Advertentie -