13.7 C
Amsterdam

Marokko neemt nieuwe stap in erkenning Berbertaal

Lees meer

Marokko heeft een belangrijk besluit genomen in de erkenning van het Tamazight, de taal van de Amazigh – beter bekend als de Berbers. Tifinagh, het Tamazight-alfabet, moet een plek krijgen in het onderwijs en in het openbare leven. Dit meldt Morocco World News.

Marokko gaat een ‘een permanente ministeriële commissie’ in het leven roepen, die verantwoordelijk is voor ‘het bewaken, evalueren en activeren van het officiële alfabet van de Amazigh-taal’ in Marokko, zo maakte de regering bekend.

Volgens antropologen bestaat het Tamazight-alfabet Tifinagh al meer dan tweeduizend jaar. In die tijd hadden de Amazigh twee onafhankelijke koninkrijken, Numidia en Mauretania, die aan het begin van onze jaartelling door het Romeinse keizerrijk werden geannexeerd.

Sinds het einde van de twintigste eeuw roepen Amazigh-activisten in Marokko op  tot de implementatie van Tifinagh in het openbare leven en voeren zij campagne voor de officiële erkenning van hun talen.

In 2001 richtte koning Mohammed VI het Koninklijk Instituut voor Amazighcultuur op. Het centrum ontwikkelde een modern Tifinagh-schrijfsysteem, genaamd Neo-Tifinagh, bestaande uit 33 verschillende karakters. Neo-Tifinagh is te vinden op borden en gebouwen in heel Marokko.

In de grondwet van Marokko uit 2011 werd Tamazight voor het eerst erkend als officiële taal.

- Advertentie -