14.2 C
Amsterdam

Marokko zwijgt over doodstraf Marokkaan die voor Oekraïne vocht

Lees meer

Marokko zwijgt vooralsnog over de terdoodveroordeling van de 21-jarige Marokkaanse student Brahim Saadoun, die voor het Oekraïense leger vocht.

Saadoun werd vorige week door een militaire rechtbank van de separatistische, pro-Russische republiek Donetsk ter dood veroordeeld. Dit, nadat hij ervan werd beschuldigd een huurling te zijn.

Hij woont sinds 2019 in Oekraïne en studeerde luchtvaarttechniek in Kiev. De Verenigde Naties hebben de terdoodveroordeling van Saadoun veroordeeld als een oorlogsmisdaad.

Marokkaanse twitteraars veroordelen de terdoodveroordeling ook en protesteren met de hashtag #Save_Brahim.

Marokko heeft echter geen protest aangetekend. Wel laten diplomatieke bronnen weten dat het land de Republiek Donetsk niet erkent, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Het zwijgen van Marokko wordt door de het Marokkaanse Centrum voor Mensenrechten gehekeld. Deze organisatie vraagt de regering alsnog advocaten te sturen om Saadoun te steunen en met de Russische regering te praten over zijn vrijlating.

Vooralsnog laat Marokko dus niets van zich horen. Wel wenste koning Mohammed VI dit weekend de Russische president Vladimir Poetin een fijne ‘Ruslanddag’, een Russische nationale feestdag. Ook prees de Marokkaanse koning de banden tussen Marokko en Rusland.

- Advertentie -