14 C
Amsterdam

Martin Bosma wil Kamervoorzitter worden, maar wie is hij?

Lees meer

Het gerucht gaat dat de omstreden PVV-parlementariër Martin Bosma Kamervoorzitter wil worden. Vandaag stelt de Tweede Kamer een profielschets vast, daarna kunnen kandidaten solliciteren.

Bosma (1964) wordt gewaardeerd als ondervoorzitter van de Tweede Kamer en kan goed debatten leiden. Maar hij is Kamerlid van de extreemrechtse PVV en heeft controversiële standpunten, onder andere over de islam en omvolking. Daarom werd hij in 2012, 2016 en 2021 geen Kamervoorzitter.

Bosma is woordvoerder media en cultuur voor de PVV. In die hoedanigheid levert hij veel kritiek op de NPO, door hem de ‘staatsomroep’ genoemd. Volgens Bosma is de NPO veel te links en bedrijft de publieke omroep ook islamitische propaganda. Zo stelde hij in 2010 Kamervragen over ‘islampropaganda’ in de kinderprogramma’s van de NPO, naar aanleiding van een peuterprogramma over Eid al Fitr.

Bosma wordt gezien als de ideoloog van de PVV en heeft veel speeches van Geert Wilders geschreven. Ook is hij de auteur van twee controversiële boeken. In De schijn-élite van de valse munters legt Bosma de schuld van alles wat er mis is in Nederland bij de geest van 1968 en de linkse intellectuele elite; in Minderheid in eigen land hekelt Bosma het Zuid-Afrika van na de apartheid en beweert hij dat witte mensen in Nederland dankzij de nieuwkomers ook een minderheid in ‘eigen land’ zullen worden.

- Advertentie -