19.3 C
Amsterdam

Massale armoede in Turkije of niet: Erdogan wil eigen loon opschalen

Lees meer

Uit de door de regering ingediende begroting valt op te maken dat het salaris van de Turkse president Erdogan met ruim 14 procent omhoog gaat. Dat meldt de Turkse nieuwswebsite Duvar.

Dat is een verhoging die gelijk staat aan vier-en-een-half minimuminkomens. ‘Daarmee zou het maandelijkse salaris van de president uitkomen op een kleine 10.000 euro. Het minimuminkomen in Turkije is ongeveer 280 euro.

De voorgestelde salarisstijging voor de president leidt tot boze reacties bij de oppositie.

‘Deze man is een krent tegen arbeiders, maar zeer genereus naar zichzelf! Het paleis krijgt pracht en praal, en het volk armoede!’, aldus Özgür Özel van de seculiere CHP op Twitter.

In 2018 verdiende Erdogan nog zo’n beetje de helft in Turkse lira van wat hij nu gaat verdienen. Aan de andere kant is de waarde van de lira sindsdien enorm gedaald en er is een enorme inflatie.

Daar staat dan weer tegenover dat de Turken hierdoor letterlijk niets kopen voor de spectaculaire groeicijfers die de Turkse economie de laatste maanden laat zien, terwijl die de afgelopen jaren in het slop zat. In een jaar tijd zijn voedselprijzen in Turkije met 30 procent gestegen. Dit treft de kwetsbaren extra hard.

- Advertentie -