16.6 C
Amsterdam

Geweld radicale hindoes tegen Indiase moslims groeit: ‘Echo van jaren ’30’

Lees meer

Moslims in India worden in aanloop naar de hindoeïstische feestdagen in oktober en november steeds vaker slachtoffer van hindoe-nationalistische aanvallen.

Zo verspreidt Bajrang Dal, een extreemrechtse hindoe-nationalistische groep in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, pamfletten met het bevel tot sluiting van winkels tijdens de festivalperiode. Ze zijn erg actief sinds hindoe-geestelijke Yogi Adityanath in 2017 premier werd van Uttar Pradesh, vertelt een moslimondernemer aan de Arabische nieuwszender al Jazeera. Moslims kunnen nergens klagen, want de overheid is op de hand van zulke hindoe-nationalistische groepen, aldus de ondernemer.

Geweld tegen moslims komt steeds vaker voor in India. Vorige week werden twee moslimmannen uit Mathura, een tempelstad in Uttar Pradesh, aangevallen omdat ze vlees droegen. Dat mocht niet, want eerder deze maand besloot het stadsbestuur om de stad alcohol- en vleesvrij te maken.

In Madya Pradesh in de Indiase deelstaat Indore werd vorige maand een moslimverkoper in elkaar geslagen omdat hij zijn waren verkocht in een ‘hindoe-plaats’, naar verluidt onder een hindoe-naam.

In Ujjain, een andere stad in Indore, werd een moslim diezelfde week gedwongen om ‘Jai Shri Ram’ (‘De overwinning zij aan Heer Ram’) te scanderen, een hindoe-nationalistische strijdkreet. Soortgelijke incidenten werden in dezelfde maand ook gemeld in Uttar Pradesh.

De eigenaar van een paardenkoets in Lucknow in Uttar Pradesh werd gedwongen ‘Dood aan Pakistan’ te roepen, omdat hij er valselijk van werd beschuldigd een Pakistaanse vlag op zijn koets zou hebben gehesen.

Hindoe-nationalistische groepen voelen zich gesterkt door de hindoe-nationalistische BJP-regering van Narendra Modi (foto). Aanvallen op kleine moslimondernemers lijken systematisch te zijn, met als doel te hebben om hen in hun levensonderhoud te treffen.

In Indiase deelstaten waar de BJP aan de macht is worden bovendien wetten aangenomen die vooral tegen moslims lijken te zijn gericht. Zo werden in 2017, toen de BJP in Uttar Pradesh aan de macht kwam, veel slachthuizen en vleeswinkels gesloten, officieel omdat ze de wettelijke voorschriften niet volgden.

De fysieke aanvallen op kleine moslimondernemers lijken een nieuwe trend te zijn. Vorig jaar, toen de coronapandemie in India uitbrak, werden moslimfruitverkopers tot zondebok gebombardeerd, omdat ze het virus zogenaamd zouden verspreiden. In verschillende dorpen werden posters opgehangen met de mededeling dat moslimverkopers niet welkom waren.

Volgens de BJP-deelstaatregering in Uttar Pradesh is er niet zoveel aan de hand en is de partij ook onder moslims populair. Bovendien zouden sommige video’s van anti-moslimincidenten nep zijn  gebleken.

Ondertussen zijn bijna vijfduizend moslims door de Indiase deelstaat Assam gedwongen buiten te slapen, schrijft de Indiase krant Deccan Herald. Volgens de BJP-deelstaatregering zijn deze moslims ‘illegale aanvallers’. Ze zijn niet in staat zijn om hun eigen land te kopen en woonden al tientallen jaren in illegale dorpen, die de regering vorige week heeft ontruimd. Tijdens de ontruiming werd bovendien een man doodgeslagen door de politie, aldus de Indiase omroep NDTV.

De Indiase journalist Debasish Roy Chowdhury vergelijkt in de Israëlische krant Haaretz India met nazi-Duitsland: ‘Hindoe-menigten, anti-moslimboycots: in Modi’s India worden de echo’s van het Duitsland van de jaren dertig luider.’

- Advertentie -