14.7 C
Amsterdam

Amsterdam: meldingen van discriminatie ruim verdubbeld

Lees meer

In de regio Amsterdam is het aantal meldingen van discriminatie meer dan verdubbeld. In 2019 waren er 595 meldingen, dit steeg naar 1.309 meldingen in 2020.

Dit meldt de Amsterdamse omroep AT5 op basis van cijfers van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Volgens het MDRA ging ruim de helft van meldingen in 2020 over discriminatie van herkomst of huidskleur. Er waren maar liefst 944 meldingen, tegenover 318 in het jaar ervoor.

De meeste meldingen gingen over anti-Aziatisch racisme. De reden hiervoor was het controversiële corona-lied Voorkomen Is Beter Dan Chinezen, dat werd uitgezonden door Radio 10.

Volgens het MDRA nam het aantal meldingen van geweld en bedreigingen ook flink toe, van 53 meldingen voor bedreigingen in 2019 naar 107 meldingen vorig jaar. In meer dan 70 procent van de gevallen ging het om bedreiging op basis van afkomst en huidskleur.

Er waren ook meldingen over discriminatie op de arbeidsmarkt. Die discriminatie was op basis van huidskleur en etniciteit, maar ook op basis van religie, chronische ziekte en leeftijd.

Gisteren kwam ook de jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken van het College voor de Rechten van de Mens uit. Een record aantal mensen stapte in 2020 naar dit college, om te klagen over discriminatie of racisme. Er werd onder meer geklaagd over discriminatie door de Belastingdienst, de zogenoemde Toeslagenaffaire.

Ook de Black Lives Matter-beweging heeft volgens de NOS effect gehad op het aantal meldingen dat bij het College voor de Rechten van de Mens is binnengekomen. De meeste vragen en meldingen gingen over de rechten van mensen met een beperking, onder andere van mensen die om medische redenen geen mondkapje wilden dragen. Zij klaagden over vervelende en discriminerende opmerkingen die ze naar hun hoofd geslingerd kregen

- Advertentie -