13.7 C
Amsterdam

‘Moslimkandidaten floreerden bij Amerikaanse tussenverkiezingen’

Lees meer

De bekende tv-dokter Oz Mehmet Öz had deze week de eerste islamitische senator kunnen worden, maar de Republikein verloor van zijn Democratische tegenstander in de strijd om de staat Pennsylvania. Op andere plekken deden Amerikaanse moslimkandidaten het beter tijdens de afgelopen midterm-verkiezingen, meldt de Amerikaanse website the National
Zo behouden de drie zittende moslims in het Huis van Afgevaardigden – Ilhan Omar, Andre Carson en Rashida Tlaib – hun plek. Maar ook op lagere niveaus ging het behoorlijk wat moslims voor de wind.
In de staat Georgia zijn twee moslima’s verkozen in het regionale parlement, dat daardoor nu drie moslims telt. Zelfs de zuidelijke staat Texas heeft voor het eerst drie moslims die gekozen zijn in de regionale volksvertegenwoordiging.
Ook voor Somalisch-Amerikaanse vrouwen was de tussentijdse verkiezingen bijzonder, omdat in de staat Minnesota de eerste Somalische moslima werd verkozen tot de staatssenaat.
Nog wat primeurs: de staat Maine en Illinois kennen voor het eerst moslims in de regionale volksvertegenwoordiging; in beide staten zijn het er ook meteen twee. Nabeela Syed (foto) Illinois is met haar 23 jaar de jongste parlementair in haar staat.
- Advertentie -