17.2 C
Amsterdam

Migranten in buitenwijk Parijs moeten wijken voor Olympische Spelen

Lees meer

De Franse politie heeft gisteren een groot kraakpand in de Parijse buitenwijk Vitry-sur-Seine ontruimd, honderd dagen voor de aanvang van de Olympische Spelen. Het pand fungeerde als opvangcentrum voor migranten. Mensenrechtengroepen maken zich grote zorgen.

Het ging om een geïmproviseerd ‘kamp’ op de plek van een verlaten kantoor van een busmaatschappij. Dit kraakpand bood onderdak aan ongeveer 450 migranten, voornamelijk jonge mannen, maar ook aan enkele moeders met jonge kinderen. Volgens mensenrechtengroepen hadden de meeste migranten in het kraakpand documenten en wachtten ze op de toewijzing van een sociale huurwoning.

De grote vrees van mensenrechtenorganisaties is dat de migranten die nu worden weggestuurd in een poging de stad ‘schoon te maken’ geen nieuw onderdak kunnen vinden.

‘Het kraakpand was het grootste in Frankrijk’, vertelt Paul Alauzy van de humanitaire organisatie Medecins du Monde aan Deutsche Welle. ‘Het is in één jaar tijd in omvang verdubbeld, vanwege de Olympische Spelen. Vorig jaar hebben de autoriteiten migranten uit de buurt van het Olympisch Dorp weggejaagd en kwamen veel ontheemden hierheen.’

De autoriteiten zeiden dat de uitzettingsoperatie enkele dagen zal duren. Woensdag werden ongeveer driehonderd mensen met geweld van het terrein verwijderd. Honderdvijftig waren de avond ervoor al vertrokken. Veel van de uitgezette mensen werden op bussen gezet, om naar andere steden in Frankrijk te worden gebracht.

- Advertentie -