21.4 C
Amsterdam

Migranten: ‘Turkse autoriteiten dwingen ons naar Europa te gaan’

Lees meer

Turkije zet bussen in om migranten richting de grens met Europa te rijden. Dit meldt de BBC. ‘De autoriteiten brachten ons naar de grens en zeiden ons die over te gaan’, vertelt een Afghaanse migrant die inmiddels in Griekenland is aangekomen.

De favoriete bestemming is nog steeds Duitsland, zo vertellen de migranten aan de Britse zender. Twee Afrikaanse migranten willen graag naar Duitsland om daar een betere toekomst op te bouwen. Ze wilden niet in Turkije blijven.

Turkije zei vrijdag dat het de grenzen heeft opengezet. De Griekse regering heeft het asielaanvraagproces bevroren en aangekondigd iedereen terug te sturen die illegaal het land binnenkomt. Het besluit volgt op opstootjes bij de Turks-Griekse grens, waar duizenden migranten wachten om de grens over te gaan.

Agenten arresteren daarom de Syrische en Irakese vluchtelingen die ze tegenkomen. De agenten hebben hun gezichten bedenkt en hun busjes hebben geen nummerplaten. De politie wil niet zeggen wat er vervolgens met de migranten gebeurt.

Ook de Griekse minister van Defensie wil dit niet zeggen: ‘Het is volgens mij normaal om onze grenzen te bewaken en veilig te houden’, antwoordt hij op vragen van de BBC.

UPDATE: De Britse fotojournalist Bradley Secker is door de Turkse politie opgepakt bij de grensovergang naast het Turkse Edirne. Dit meldt de Turkse NGO Media and Law Studies Association (MLSA). Veel vluchtelingen die naar de EU willen vluchten zijn bij deze grensovergang. Inmiddels is Secker weer vrijgelaten, aldus MLSA.

- Advertentie -