17.3 C
Amsterdam

Milo Yiannopoulos, gevallen alt-right-icoon, duikt op als staflid in Congres

Lees meer

Het radicaal-rechtse Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene – een vurige aanhanger van Donald Trump en de QAnon-complottheorie – heeft een nieuw staflid in de persoon van Milo Yiannopoulos. Hij was tot enkele jaren geleden een bekend figuur in alt-rechtse kringen.

Milo Yiannopoulos is nu een stagiair voor Marjorie Taylor Greene, bevestigt zij in een verklaring. Yiannopoulos werd onlangs al meerdere malen met Greene gespot.

Vanwege zijn provocerende kritiek op feminisme – ‘Feminism is cancer’ – en ‘social justice warriors’ was Breitbart-publicist Milo Yiannopoulos een graag geziene figuur in de rechtse media. In Nederlandse social media-kringen verwierf Yiannopoulos in 2016 extra bekendheid door met Thierry Baudet en historicus Geerten Waling op de foto te gaan.

Maar de rijzende ster van rechts kwam al vroeg ten val. In 2016 kreeg hij een levenslange Twitterban omdat hij zijn volgers tegen feministische twitteraars had opgezet. In 2017 werd hij ook in rechtse kringen een persona non grata, omdat hij seks tussen oudere mannen en jongere jongens verdedigde.

Maar Yiannopoulos zegt nu in de Heer te zijn en ‘ex-homo’ te zijn geworden. In zijn Telegrambio staat dat hij ‘een kliniek opent in Florida voor mannen die geplaagd worden door aantrekking tot hetzelfde geslacht.’ Het ‘genezen’ van homo’s door middel van conversion therapy is uiterst omstreden in de Verenigde Staten. Twintig staten hebben deze behandeling inmiddels verboden.

Greene lijkt het allerminst een probleem te vinden. ‘Dus ik heb een stagiair die als jonge tiener is verkracht door een priester, homo was, iedereen wel eens heeft beledigd, maar zijn leven weer op Jezus en de kerk gericht heeft, en zijn leven heeft veranderd. Geweldig verhaal!’

- Advertentie -