20.7 C
Amsterdam

Ministers van moslimlanden op de bres voor rechten Afghaanse vrouwen

Lees meer

Ministers van Buitenlandse Zaken van verschillende islamitische landen willen naar Kabul, om de Taliban te vragen af te zien van het verbod op vrouweneducatie.

Volgens de ministers is het ook ‘een afwijking van het islamitische geloof’ om vrouwen uit te sluiten van onderwijs. Het initiatief wordt door westerse diplomaten gesteund. Ze denken dat een oproep vanuit universele waarden minder effect zal hebben op de Taliban, dan een verzoek die komt vanuit islamitische landen zelf.

Sinds de machtsgreep van de Taliban is het voor meisjes verboden om zich te tonen op de middelbare school.

De Taliban hebben vele excuses voor dit verbod, ook dat het zogenoemd een ‘tijdelijke maatregel’ zou zijn. Maar vermoedelijk is het hun oerconservatieve versie van de islam die vrouwen uitsluit van werk of educatie.

Hoogstwaarschijnlijk zal het bezoek aan Kabul worden gebracht door de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu (foto, rechts) en zijn Indonesische collega Retno Marsudi (foto, links). Die laatste wordt tot een van de meest ervaren moslima’s in de diplomatieke wereld gerekend.

Het idee om met een moslima als Marsudi te gaan, is om tegen de Taliban uit te drukken: ‘Jullie zeggen dat vrouwen niet capabel zijn en thuis moeten blijven, en hier ben ik als de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië. Zo lees je ze de les niet, maar ben je een krachtig voorbeeld.’

Naast Çavusoglu en Marsudi zullen ook enkele andere ministers uit islamitische landen meekomen, aldus Çavusoglu bij een gezamenlijke persconferentie met Marsudi.

- Advertentie -