11.7 C
Amsterdam

Mogelijke ‘couppoging’ in Armenië verijdeld

Lees meer

De Nationale Veiligheidsdienst in Armenië zou acht generaals hebben gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een vermeende coup, in samenwerking met de gewapende groep genaamd de ‘Patriottische Kruisvaarders’. Zo meldt de Turkse krant Hürriyet.

Andere Turkse media berichten eveneens over een ‘verijdelde couppoging’, waaronder de islamitische, regeringsgezinde krant Yeni Safak. Daarentegen spreekt de Turks-Armeense krant Agos alleen over ‘protesten’ en ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ voor het regeringsgebouw en sommige wijken. Agos meldt wel dat de politie 142 mensen heeft opgepakt. Voor vanavond staat er in ieder geval een groot protest voor het regeringsgebouw in Jerevan gepland, aldus Agos.

Er zijn al langer spanningen tussen de Armeense president Nikol Pashinyan en het leger. Legerleiders beschuldigen Pashinyan van ‘zwak optreden’ en het doen van te veel concessies aan de islamitische buurstaat Azerbeidzjan. Pashinyan zei op zijn beurt vorige week dat ‘sommige mensen’ geen kans gegeven moet worden om de Armeense staat te verzwakken’.

Het debacle in Nagorno-Karabach lijkt de ontevredenheid binnen het leger ten opzichte van Pashinyan verder te hebben aangewakkerd. Sinds Azerbeidzjan de volledige controle heeft over Nagorno-Karabach, is er een exodus begonnen van Armeniërs die vrezen voor etnische zuiveringen.

- Advertentie -