15.1 C
Amsterdam

Moslimfavoriet Jermey Corbyn toch verkiesbaar in VK

Lees meer

Jermey Corbyn doet mee aan de Britse parlementsverkiezingen van 4 juli als onafhankelijke kandidaat. De voormalige leider van Labour, die veel steun geniet onder moslims, neemt het op tegen zijn eigen partij. 

De huidige Labour-leider Keir Starmer heeft Corbyn verboden om zich te kandideren namens de partij. Afgelopen vrijdag hakte Corbyn de knoop door en besloot om als onafhankelijke kandidaat te strijden voor zijn Londense kiesdistrict Islington North.

‘Ik geloof in democratie’, zei Corbyn in een video die hij vrijdag online plaatste. ‘Ik wil dat onze politieke partijen democratisch zijn, maar leden van Islington North Labour is het recht ontzegd om hun eigen kandidaat te kiezen. We moeten opstaan en zeggen dat we dit niet meer pikken. Wij zullen onze rechten doen gelden.’

Corbyn is mateloos populair onder moslims en radicaal-linkse kiezers, vanwege zijn ondubbelzinnige steun voor de Palestijnse zaak. Ook de Britse onafhankelijke parlementariër George Galloway is zeer geliefd onder pro-Palestijnse kiezers. Beide politici zijn door hun rechtse, pro-Israëlische tegenstanders van antisemitisme beschuldigd. Labour heeft onder leiding van centrumkandidaat Keir Starmer een pro-Israëlische koers ingeslagen. Veel moslims en radicaal-linkse kiezers twijfelen er nu aan of ze Labour gaan stemmen.

- Advertentie -