16.4 C
Amsterdam

Moslims boycotten Mekka vanwege gedrag Saoedische kroonprins

Lees meer

Door de bloedige oorlog in Jemen en de moord op journalist Jamal Khashoggi is de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman niet bepaald populair in de wereld, ook niet onder moslims.

Volgens Foreign Policy wordt de roep om de pelgrimstocht naar Mekka te boycotten steeds luider. De hashtag #boycotthajj is trending op Twitter en is nu meer dan 16.000 keer gedeeld.

Ook steeds meer islamitische geestelijken roepen op tot een boycot. De Tunesische Unie van Imams stelt dat Saoedi-Arabië met het geld van de pelgrims wapens koopt, waardoor mensen in Jemen worden gedood. Je kunt dit geld beter aan de armen geven, aldus de Unie.

In april dit jaar riep de Libische grootmoefti Sadiq al-Ghariani op om de Hadj te boycotten. Moslims die wel op pelgrimstocht gaan zijn volgens de grootmoefti zondig bezig, omdat ze hierdoor de Saoedische economie zouden steunen en daarmee indirect de Saoedische oorlog in Jemen.

In augustus vorig jaar liet de invloedrijke Egyptische geestelijke Yusuf al-Qaradawi, het hoofd van de Internationale Moslimbroederschap, een fatwa van soortgelijke strekking uitgaan.

In het verleden heeft Saoedi-Arabië mensen uit Iran en Qatar, die de bedevaartstocht wilden maken, de toegang tot Mekka om politieke redenen ontzegd. Met beide landen ondervindt Saoedi-Arabië spanningen.

- Advertentie -