8.6 C
Amsterdam

Canadese moslims bang: dader aanslag in moskee mogelijk over 20 jaar al vrij

Lees meer

De Canadese rechter heeft geoordeeld dat de terrorist die in 2017 zes moskeegangers vermoordde mogelijk in 2042 vervroegd vrijkomt. Moslims in Canada reageren vol ongeloof.

Dader Alexandre Bissonnette kreeg in 2019 levenslang met mogelijk vervroegde vrijlating na veertig jaar. Een Hof van Beroep vond deze straf te hoog en maakte daar twee jaar geleden 25 jaar van. Aanklagers probeerden deze uitspraak terug te draaien en stapten naar het Hooggerechtshof. Maar dat hof oordeelt nu dat Bissonnette toch echt vanaf 2042 kans maakt om vrij te komen.

De uitspraak leidt tot weerstand bij moslims in Canada, die vrezen voor nieuwe aanvallen. Een overlevende voelt bitterheid en teleurstelling, zegt hij tegen de Canadese zender CBC. En volgens de moskeevoorzitter houdt de uitspraak geen rekening met de hatelijke ernst van de misdaad.

Net als de aanslagen in Noorwegen, Nieuw-Zeeland, El Paso en onlangs in het Amerikaanse Buffalo was de aanslag in Quebec geïnspireerd door de omvolkingstheorie van de Franse publicist Renaud Camus. Volgens Camus dreigt de ‘oorspronkelijke’ witte, christelijke bevolking van Europa te worden ‘vervangen’ door zwarte mensen uit Afrika en moslims uit het Midden-Oosten.

- Advertentie -